Palotar 112

Maaliin pääsykö tärkeintä uudistuksissa?

Maaliin pääsykö tärkeintä uudistuksissa?

”Tutkimustiedon merkitys nollattiin” oli otsikkona hallintotieteiden tohtorilla Arvo Jäppisellä mielipidekirjoituksessaan 17.12.  Päätöksenteon pitäisi perustua tutkimustietoon, siitä olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan.

”Maan tapa” näyttää kuitenkin olevan toinen.  Muka tehdään tutkimusta ja muka kuunnellaan asiantuntijoita.  Mutta lopputulos on jotain aivan muuta.

Näinhän tapahtui esim. palomiesten eläkeikäasiassa.  Suomen tutkituin ammattikunta ovat palomiehet.  Jo 1980-luvulla todettiin Työterveyslaitoksen tutkimuksissa, että yli 55-vuotiaista palomiehistä korkeintaan yksi tuhannesta voi selviytyä ylikuormittumatta ja terveyttään vaarantamatta vaativista savu- tai kaasusukellustehtävistä.  Pelastussukelluksen todettiin olevan myös psyykkisesti erittäin kuormittavaa.

Tutkimustiedon merkitys nollattiin, koska kuntien Eläkevakuutuksen pääjohtaja oli saanut kuningasajatuksen: kaikille piti saada sama 65 vuoden eläkeikä.  Mutkat vedettiin suoriksi, ja palomiesten eläkeikä karkasi 55-vuodesta 10 vuotta ylöspäin.  Millään myöhemmilläkään tutkimuksilla ei ole ollut oikeasti merkitystä.  Kun palomiesten eläkeikä oli kerran saatu kiskotuksi pilviin, sen alentaminen ei ole enää kiinnostanut ketään.  Kaikkiaan 135 raskasta ammattialaa joutui kaltoin kohdelluksi, kun ammatilliset eläkeiät poistettiin vuonna 1989 tuosta noin vain.       

Maakunta- ja soteuudistuksessakin on muka kuunneltu paljon asiantuntijoita.  Mutta onko heidän varoittavia lausuntojaan otettu oikeasti huomioon?  Tärkeintä tuntuu olevan vain ”saada” uudistus ”maaliin” kesään mennessä.  Me kansalaiset saamme sitten kärvistellä lopputuloksen kanssa.  

                                                                                                                     FM Raija Kuosmanen

                                                                                                                     Hyvinkää 29.12.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

55 vuotias elää vielä parikymmentä vuotta. Ainakin eläkkeiden määrä pitäisi leikata puoleen jos tuollaista eläkeikää haluttaisiin pitää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sipilän hallituksen keskeinen toimintaperiaate tuntuu olevan maaliin pääsy. Ei ihme, että jälki on sellaista kuin se on, kun kuvitellaan oltavan juoksukilpailussa.

Toimituksen poiminnat